Hastim.com

På Hastim.com ger vi tips och råd till dig som startar eget. Vi ger dig nyttiga nummer och adresser samt allmänna råd som kan vara behjälpliga vid uppstarten av ditt företag.


Vill du veta mer om hur du startar eget företag? 

Gå in på Bolagsverket för mer information. 


 


Regler kring hyresrätt?

2021-03-15 14:05:40

När man hör ordet hyresrättHör man ordet hyresrätt så tänker nog de allra flesta på en typ av bostadsform som man hyr av en hyresvärd. Detta är då en fråga om en upplåtelseform av en bostad där man som hyresgäst hyr bostaden av en hyresvärd. Men hyresrätt är även ett rättsområde inom juridiken som reglerar hyresmarknaden med allt från hyresavtal, hyressättning med mera. Har du koll på vad reglerna som gäller kring hyresrätt? Vi på Hastim reder ut svaren!

 

Läs mer om hyresrätt juridik

 

Regler kring hyresrätt

Det är viktigt för oss och hyresvärdar att ha regler som gäller för hyresförhållandet. Men reglerna är inte alltid helt tydliga att förstå om man inte har den rätta kompetensen, och då kan kompetenta råd behövas för att undvika eller lösa tvister.

Som regel vill hyresgäster kunna bo kvar i bostaden tills de själva väljer att flytta. Lagen om hyresrätt skyddar hyresgäster så att de inte tvingas flytta utan starka skäl eller särskilda omständigheter. Dessa omständigheter kan vara till exempel om huset ska rivas eller om hyresgästen på något sätt betett sig illa gentemot hyresvärden.

 

Det finns dock en skillnad för skyddet för bostäder och skyddet för lokaler. När man hyr en bostadslägenhet har man så kallat direkt besittningsskydd, det vill säga att hyresavtalet ska förlängas, bortsett från några undantag. En lokalhyresgäst har däremot indirekt besittningsskydd, som innebär att hyresavtalet i dessa fall behöver inte förlängas. Om hyresvärden däremot inte vill förlänga hyresavtalet, har lokalhyresgästen rätt till ersättning, bortsett från några lagstadgade undantag.

Regler kring uppsägningar och villkorsändringar är i många avseenden komplicerade och omgärdade av formalia som måste iakttas. Att då kunna få ett gott råd vid rätt tidpunkt kan spara parterna pengar och bekymmer.

 

Att få juridisk rådgivning inom hyresrätt

Kanske har du råkat på hyresrättsliga problem och behöver juridisk rådgivning? Primalaw är en advokatbyrå i Borås & Göteborg som har kompetens inom hyresrättsliga frågor. Advokatbyrån hjälper både små och medelstora företag som söker kvalificerade tjänster inom hyresrätt.